top of page
Zoeken

De kracht van feedback

Foto van schrijver: Alies Tax-AlbertsAlies Tax-Alberts

Ik kijk elke week naar The Voice of Holland. Al jaren. En daar schaam ik me niet voor. Ik houd namelijk van coachen, van mensen die hun hart volgen en mensen die zich kwetsbaar durven opstellen. Maar wat kan de feedback soms toch snoeihard zijn…! Natuurlijk zorgt dat voor heerlijk smeuïge tv, en commercieel gezien begrijp ik dat heus wel, maar ik weet wat slechte feedback met ons doet. Ons brein ervaart dit namelijk als fysieke pijn. En dat is niet anders op de werkvloer.

En dan is feedback geven één. Ontvangen is een tweede! Na het ontvangen van harde feedback, zoeken we namelijk geruststelling bij anderen. Om onszelf ervan te overtuigen dat het allemaal wel meevalt. ‘Shopping for confirmation’ noemen we dat. Vaak met succes, want de inner circle om ons heen kiest ongetwijfeld onze kant. Met als gevolg dat de feedback nu al helemaal niet meer landt. En…de relatie met de feedbackgever wordt er ook niet beter op. Jammer, want met het geven van feedback hebben we vaak de beste intenties.


Is er een goede manier voor het geven van feedback? Ja, die is er!! Allereerst: geef ook positieve feedback. Want zonder af en toe een gemeend compliment, landt minder positieve feedback sowieso niet zo lekker. Breng daarnaast je feedback zo feitelijk, gestructureerd en compassievol mogelijk. En het allerbelangrijkst: doe dit op volwassene niveau. En daarmee bedoel ik: op gelijkwaardig niveau waarbij je in het hier en nu je boodschap overbrengt, zonder daarbij te verzanden in emoties of in corrigerend of bemoederend gedrag.


Als leidinggevende kun je daarnaast kiezen voor ‘feed forward’ in je vaststaande gesprekken. Daarbij kijk je vooral vooruit, samen met je medewerker. Naar waar hij/zij van droomt, en wat er in de toekomst beter zou kunnen. Met als gevolg een medewerker die meer en meer in z’n kracht komt te staan. Belangrijk, zeker als je je bedenkt dat de betrokkenheid van medewerkers voor 70% afhangt van hoe de leidinggevende met hen omgaat.


Het is hoog tijd voor een wereld waarin er op een andere manier feedback wordt gegeven. Feedback op gelijkwaardig niveau dat meer gericht is op talent en passie, en minder op verleden en resultaten. Want ook al komt het vanuit een warm hart…feedback komt niet altijd aan zoals we het bedoelen. En dat is eeuwig zonde…!


Ik ben benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp, voel je vrij om een reactie achter te laten!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page